Gezondheid en welzijn

“Acht op de tien jongeren zijn gelukkig, maar jongeren voelen zich minder gelukkig dan voor corona”

Gezondheid en welzijn

Ervaren gezondheid ‘Ik voel me (heel) gezond’, zegt 83% van de jongeren in 2021. Slechts 2% van de jongeren vindt zijn/haar gezondheid (zeer) slecht. De overige jongeren zeggen over hun gezondheid ‘gaat wel’. Het percentage jongeren dat zich (heel) gezond voelt is afgenomen ten opzichte van 2019, toen 87% van de jongeren zich (heel) gezond voelde.

Ernstige ziekte of beperking Eén op de tien jongeren (10%) heeft een ernstige lichamelijke ziekte of beperking (gehad). Dit is meer dan in 2019 (8%). Vmbo’ers hebben vaker een ernstige lichamelijke ziekte of beperking (12%) dan havo/vwo’ers (9%). Ervaren geluk ‘Ik voel me meestal (zeer) gelukkig’, zegt 78% van de jongeren in 2021. Dit percentage is fors afgenomen ten opzichte van 2019 (87%). Jongens voelen zich vaker (zeer) gelukkig dan meisjes (84% versus 74%). Psychosociale gezondheid De psychosociale gezondheid is gemeten met de SDQ. Hieruit blijkt dat 32% van de jongeren een verhoogd risico heeft op psychosociale problemen. Dat is een forse toename ten opzichte van 2019. Toen had 26% van de jongeren een verhoogd risico op psychosociale problemen. Bij meisjes komen psychosociale problemen vaker voor dan bij jongens (39% versus 24%). Psychosociale problematiek kan leiden tot slecht sociaal functioneren, verminderde schoolprestaties, schooluitval, jeugdcriminaliteit en een hoger risico op psychische problematiek op latere leeftijd. Jongeren met psychosociale problemen die niet goed of op tijd behandeld worden, kunnen daar lang last van houden. Symptomen van psychosociale problemen kunnen lijken op normaal gedrag in de pubertijd, waardoor het herkennen van psychosociale ongezondheid soms lastig is. De jeugdarts en jeugdverpleegkundige van de GGD spelen een belangrijke rol in het signaleren van psychosociale problematiek bij jongeren. Om de mentale gezondheid te verbeteren steken interventies in op het vergroten van individuele vaardigheden en op positieve omgevingsfactoren (zoals steun van anderen). Adviseur Gezondheidsbevordering Irene Linders-Wouters vertelt in dit filmpje wat de GGD doet.

Lees in dit e-magazine meer over de psychische gezondheid van jongeren in Noord- en Oost-Gelderland en over de aanpak rondom het bevorderen van de psychische gezondheid van jongeren.

Stress Druk op het dagelijks leven bij jeugd en jongvolwassenen is één van de vier gezondheidsvraagstukken uit de Landelijke nota gezondheidsbeleid 2020-2024, die het ministerie van VWS met voorrang wil oppakken. Bijna de helft (45%) van de jongeren in de regio Noord- en Oost-Gelderland voelt zich (zeer) vaak gestrest. Dit is meer dan in 2019 (43%). Bij meisjes komt dit vaker voor dan bij jongens (59% en 29%); bij vierdeklassers vaker dan bij tweedeklassers (50% en 39%); en bij havo/vwo'ers vaker dan bij vmbo’ers (50% en 39%). De belangrijkste bronnen van stress zijn school of huiswerk (33%), ‘alles wat ik moet doen’ (26%) en ‘wat anderen van mij vinden’ (17%). Kijk op de website Gezonde School voor inspiratie hoe andere scholen in Nederland hiermee omgaan. Eenzaamheid Bijna één op de drie jongeren (31%) voelde zich eenzaam in de vier weken voor het onderzoek. Hiervan voelde 20% zich soms eenzaam en 10% voelde zich vaak of altijd eenzaam. Eenzaamheid komt vaker voor bij meisjes dan bij jongens (42% versus 19%) en vaker bij vierdeklassers dan bij tweedeklassers (34% versus 27%).

Suïcidale gedachten In de puberteit krijgen jongeren te maken met wisselende emoties. Van de jongeren heeft 23% in de laatste 12 maanden er wel eens serieus over gedacht om een eind te maken aan zijn/haar leven. Meisjes hebben hier vaker over gedacht dan jongens (26% versus 18%). Jongeren kunnen gedachten aan de dood krijgen als ze het idee hebben dat het leven ze niets meer te bieden heeft of omdat ze zoveel pijn hebben dat ze niet verder willen. Het proces van deze negatieve gedachten is echter op ieder moment omkeerbaar, bijvoorbeeld door hulp te zoeken, door de gedachten te bespreken of doordat omstandigheden veranderen. Op deze website kunt u meer informatie vinden over suïcidepreventie.