Roken, alcohol en drugs
Het puberbrein is in ontwikkeling en daardoor extra kwetsbaar. Het gebruik van alcohol, tabak en drugs verstoort die ontwikkeling en kan nadelige consequenties hebben voor de rest van het leven. Alcohol In de vier weken voor het onderzoek heeft 34% van de jongeren alcohol gedronken. Dit is meer dan in 2019 (31%). Recent alcoholgebruik zien we vaker bij vierdeklassers (49%) dan bij tweedeklassers (16%) en vaker bij vmbo’ers (39%) dan bij havo/vwo’ers (29%).
Bingedrinken Bingedrinken is het drinken van vijf of meer drankjes tijdens één gelegenheid. Bijna een kwart van de jongeren (24%) deed aan bingedrinken in de laatste vier weken. Ook bingedrinken komt meer voor bij vierdeklassers (38%) dan bij tweedeklassers (9%) en vaker bij vmbo’ers (30%) dan bij havo/vwo’ers (19%).
Roken Op naar een rookvrije generatie! Dat is een van de doelen van het Nationaal Preventieakkoord. Bij mensen die op jonge leeftijd beginnen met roken, is de verslaving vaak sterker en is het moeilijker om te stoppen. Hoe meer en hoe langer je rookt, des te groter de gezondheidsrisico’s. Tussen 2011 en 2019 daalde het percentage jongeren dat rookt. Tussen 2019 en 2021 is dit aandeel gelijk gebleven. In 2021 heeft 18% van de jongeren ooit gerookt; 5% rookt wekelijks en 3% rookt dagelijks. Aan de slag Wil u binnen uw gemeente werken aan preventie van overmatig alcoholgebruik, een rookvrije generatie of voorkomen van drugsproblematiek? Lees hier verder: - Alcohol - Roken - Drugs Scholen die aan de slag willen met het thema Middelengebruik kunnen terecht voor informatie op de website van Gezonde School.
Drugs Van alle jongeren heeft 8% ooit hasj of wiet gebruikt; 4% gebruikte het in de vier weken voor het onderzoek. Het aandeel leerlingen dat recent hasj/wiet heeft gebruikt, is groter onder jongens (5%) dan onder meisjes (3%), groter onder vierdeklassers (6%) dan onder tweedeklassers (1%) en groter onder vmbo’ers (5%) dan onder havo/vwo’ers (3%). Hasj en wiet zijn niet sterk verslavend. Echter, het risico op afhankelijkheid neemt wel toe bij langdurig frequent gebruik. Bovendien hebben jongeren die vroeg beginnen met het gebruiken van hasj of wiet een grotere kans later ook andere middelen te gaan gebruiken.