Conclusies

Toename risico op angststoornis of depressie en eenzaamheid

Het risico op een angststoornis of depressie is toegenomen ten opzichte van 2016. Dit verschil is met name groot onder jongvolwassenen (18 t/m 34 jaar). In 2016 had 6% van de jongvolwassenen een hoog risico en in 2020 is dat 9%. Ook is sprake van een toename van eenzaamheid (van 38% in 2016 naar 44% in 2020). Deze toename geldt voor alle leeftijdsgroepen.

Meerderheid voelt zich gezond

Desondanks voelen de meeste volwassenen en ouderen in de regio zich gezond. Zo beoordeelt vier op de vijf inwoners zijn/haar gezondheid als (zeer) goed. Onder jongvolwassenen ligt dit percentage het hoogst (88%).

Leefstijl verbeterd op onderdelen

Positieve resultaten zijn er op een aantal leefstijl onderdelen. Zo is het gebruik van alcohol en roken afgenomen en eten meer mensen dagelijks groente en fruit. Ondanks deze positieve ontwikkeling, heeft nog steeds ruim de helft van de volwassenen en ouderen overgewicht. Dit is meer dan het landelijk gemiddelde.

Leefomgeving

De leefomgeving van mensen heeft ook grote invloed op de gezondheid. Zo kan hinder door geluid of geur de gezondheid negatief beïnvloeden.

Ruim de helft van de volwassenen en ouderen ondervindt matige tot ernstige geluidhinder en 29% ervaart matige tot ernstige geurhinder van één of meer bronnen. Een positief aspect van de leefomgeving is groen in de buurt. Driekwart van de volwassenen en ouderen geeft aan voldoende groen in de buurt te hebben.

Gezondheidsverschillen

Uit de monitor blijkt dat de resultaten onder mensen met een lage sociaaleconomische status (SES) vaak ongunstiger uitpakken dan onder degenen met een middelhoge of hoge SES. Onder mensen met een lage SES komt o.a. vaker overgewicht voor, een verhoogd risico op een angststoornis of depressie en eenzaamheid. Ook rookt een groter percentage en wordt de leefomgeving minder vaak als prettig ervaren.

Impact coronacrisis

De resultaten van deze monitor kunnen we niet los zien van de impact van de corona pandemie. Met name op de volgende terreinen wordt een negatieve impact door corona ervaren: de werksituatie (30%), mate van sporten/bewegen (29%), mate van stress en controle over het leven (beide 18%) en eenzaamheid en angstig voelen (beide 15%).

Aan de slag

Wilt u met de resultaten van deze monitor aan de slag, dan vindt u informatie, handige materialen, tips en praktijkvoorbeelden in de Handreiking Gezonde Gemeente. Uiteraard kunt u ook contact opnemen met GGD Noord- en Oost-Gelderland voor advies op maat.