Impact corona
Impact corona
In de periode dat de Monitor Volwassenen en Ouderen is uitgezet, was Nederland in de ban van het coronavirus. De maatregelen die werden genomen om verspreiding van het virus in te dammen, hadden grote gevolgen voor ons dagelijks leven. Daarom zijn in dit onderzoek vragen opgenomen over de impact van het coronavirus en de maatregelen op het leven van de respondenten.
Ziek door COVID-19
In het begin van de coronapandemie was het nog niet altijd mogelijk om getest te worden op het coronavirus bij symptomen. Vijf procent van de volwassenen en ouderen in de regio denkt besmet te zijn geweest met het coronavirus en bij één procent is dit bevestigd met een test. Meer volwassenen dan ouderen hebben (waarschijnlijk) het coronavirus (gehad).
Van de volwassenen en ouderen die ziek zijn geworden van het coronavirus, heeft 11% zich ernstig ziek gevoeld. Zeventig procent was een beetje tot redelijk ziek en 18% gaf aan zich niet ziek te hebben gevoeld.
Impact corona op verschillende levensterreinen
Bijna driekwart van de volwassenen en ouderen in de regio geeft aan impact van de coronatijd te ervaren op het leven. Zo geeft 13% van de volwassenen en ouderen aan dat ze meer zijn gaan bewegen of sporten in deze tijd. Daar tegenover staat dat 29% juist minder is gaan bewegen.
Niet alleen op leefstijl, maar ook op de mentale gezondheid is de impact van corona te zien. Zo voelt 18% van de volwassenen en ouderen meer stress dan voor de coronatijd en voelen meer mensen zich angstiger en/of eenzamer (beide 15%). Ook is de werksituatie bij bijna 1 op de 3 volwassenen verslechterd. Voor een volledig overzicht van de impact van corona op verschillende levensterreinen, klik hier.
Bijna driekwart van de volwassenen en ouderen ervaart impact (positief of negatief) van de coronatijd op het leven.
Aan de slag
De coronacrisis heeft impact op ons allemaal, als individu en als maatschappij. Het wordt steeds duidelijker dat sommige groepen meer last hebben van corona en de maatregelen hiertegen, dan andere groepen. Via diverse steunpakketten wordt ingezet op het ondersteunen van deze kwetsbare groepen. Deze en andere gezondheidsmonitors en de diverse coronapeilingen vanuit de GGD geven richting aan de groepen en thema's die extra aandacht nodig hebben.
Kwetsbare groepen in beeld
Via verdiepende analyses van de coronapeilingen monitort GGD NOG het welzijn van drie groepen die extra impact van de crisis ondervinden: jongvolwassenen, laagopgeleiden en psychisch ongezonde mensen. In deze factsheet vindt u de meest recente resultaten met betrekking tot kwetsbare groepen.