Op bezoek bij de gemeente Apeldoorn


"Het wordt normaler om over lichamelijke problemen te praten."

Elke twee jaar worden er binnen de gemeente Apeldoorn Periodieke Medische Onderzoeken gehouden, waarin wordt gekeken hoe de fysieke en mentale gesteldheid is onder collega's. 'De resultaten uit het onderzoek uit 2017 waren niet goed. Er waren veel mensen met overgewicht, een te lage bloeddruk en er was een hoog ziekteverzuim. Dit was voor ons een reden om in actie te komen', zegt Michiel Bruins, eenheidsmanager beheer & onderhoud.

Welke acties hebben jullie ondernomen, naar aanleiding van het Perodieke Medische Onderzoek?

We hebben de duurzame inzetbaarheid verdeeld in 4 categorieën:

  • Topfit zijn: Gezondheid & Energie
  • Topklasse: Vakkennis & Vaardigheden
  • Jobtopper: Hoe blijf je gemotiveerd in je werk
  • Totaaltopper: Hoe houd je werk en privé in balans?

Voor elke categorie zijn doelen gesteld, in de hoop dat die in 2020 worden behaald. Daarnaast hopen we natuurlijk dat de cijfers zijn verbeterd. Duurzame inzetbaarheid is voor ons niet alleen gezondheid, maar hoe haal je gezond je pensioen, hoe blijf je met plezier naar je werk gaan en hoe houd je werk en privé in balans. Een belangrijk onderdeel van wat we doen wordt door de GO FOR FIT GROEP bedacht en georganiseerd.

Diederik (gemeente medewerker) vertelt:

We hebben een jaarkalender waarin we iedere maand verschillende activiteiten aanbieden voor onze collega's. Dit presenteren we op de schermen in de kantine zodat iedereen op de hoogte is. In de wintermaanden bieden we bijvoorbeeld gratis fruit aan. Vanaf maart tot juni houden we één keer in de maand "de week van de trap" waarin we collega's stimuleren om de trap te pakken in plaats van de lift. In de warme maanden verzorgen we extra water uit de koeling en houden we iedere vrijdag van de maand een maandafsluiting, waarin we gezellig bij elkaar komen onder het genot van een hapje en een drankje.

Naomi (medewerker receptie) vult aan: We organiseren in de maand mei ook een mountainbike rit en een wandeling met een gids. In september kunnen de collega's meedoen met wielrennen en in oktober met een volleybal clinic.

Michiel: Bij de woorden fit en vitaal denk je al gauw aan bewegen en gezond eten. Toch vinden we mentale gezondheid minstens zo belangrijk. Waar nodig proberen we te ondersteunen bij psychische problemen door korte psychische zorg en bedrijfsmaatschappelijk werk aan te bieden. Daarnaast bieden we onze medewerkers de kans om zich blijven te ontwikkelen door o.a. cursussen en opleidingen te volgen.

Wat zijn de reacties van collega's op deze initiatieven?

Diederik: Over het algemeen zijn de reacties heel goed, hoewel medewerkers in het begin ook wat sceptisch waren. De sportactiviteiten vinden binnen en buiten werktijd plaats en niet iedereen heeft het ervoor over om buiten werktijd nog mee te doen. Michiel: Op het gebied van voeding was het makkelijk voor ons om het eten in de kantine aan te passen. Onze eerste maatregel was dan ook dat al de frituur eruit moest. Hier werd minder enthousiast op gereageerd. Dat gaf dus wel een bepaalde lading. Toch waren we wel genoodzaakt om hier verandering in te brengen aangezien 70% van de medewerkers kampt met overgewicht.

Naomi vult aan: Mensen zijn hier gek op fast food! Sommige mannen namen wel zes frikandellen op een dag. Door het vele commentaar hebben we besloten de frituur niet helemáál uit het assortiment te halen, maar af en toe te laten terugkomen. Diederik: Onze medewerkers kunnen nu ook gebruik maken van een diëtist. Dat stukje bewustwording rondom eigen voeding is wel echt nodig. We hebben nu ongeveer 35 mensen bij een diëtiste lopen.

Wat hebben jullie tot nu toe bereikt met jullie initiatieven?

Diederik: Je kunt natuurlijk niet iedereen helemaal 100% tevreden stellen, maar ik denk dat wij goed op weg zijn naar een fittere en vitale werkvloer door de verschillende activiteiten die we aanbieden. Je merkt nu ook dat collega's zelf met initiatieven komen. Dit was eerder wel anders, maar het is mooi om te zien dat het mensen in ieder geval aan het denken zet. Naomi: Er zijn collega's die mooie stappen hebben gezet rondom het afvallen met behulp van onze diëtist. We gaan nu verder met 30 medewerkers. Hopelijk kunnen zij ook hun doel halen.

Michiel vult aan: Ik vind wat er tot nu toe gebeurt super goed. Je moet toch met iets beginnen en daarna kun je pas verder kijken of het effect heeft en of je ermee verder kan. Je merkt dat het normaler wordt om over lichamelijke problemen te praten zoals obesitas. Dit soort onderwerpen worden meer bespreekbaar onder collega's. Dat is mooi om te zien. In het begin van het nieuwe jaar voeren we het PMO opnieuw uit en dan zullen we zien wat het ons en de collega's heeft opgeleverd.

Het is natuurlijk mooi dat je dit hebt kunnen organiseren voor je collega's, heeft het jullie zelf ook iets opgeleverd?

Michiel: Ik heb destijds zelf ook het PMO gedaan. Het was natuurlijk schrikken toen we de resultaten van de werknemers zagen, maar ik zag dat ik zelf ook wel wat mocht gaan veranderen. Ik merkte dat ik vaak moe was na mijn werk. Als je dan vier jonge kinderen hebt en uitgeput van je werk thuis komt, dan worden de dagen wel heel lang.

Ik ben daarom meer gaan sporten en ben uiteindelijk 10 kilo kwijtgeraakt. Ook ben ik wat meer gaan relativeren. Je voelt je als manager verantwoordelijk voor alles en iedereen. Als een collega niet lekker in zijn/haar vel zat, was mijn natuurlijke houding dat ik er alles aan wilde doen om dat op te lossen, maar dat is natuurlijk helemaal niet reëel. Nu kan ik dat meer loslaten. Dit komt niet alleen door het PMO, maar ik werd hierdoor wel iets meer met de neus op de feiten gedrukt.