Gemeente Oldebroek

“Als je iets veranderd wilt hebben, moet je ook het goede voorbeeld geven”

Door: Jennifer


De gemeente Oldebroek wil in het kader van haar gezondheidsbeleid, het preventieve jeugdbeleid, het Nationale Preventieakkoord en de Omgevingswet (gezonde leefomgeving) aansluiten bij de landelijke campagne Rookvrije Generatie. 'Wij zijn als gemeente een essentiële partner bij het realiseren van een Rookvrije Generatie' zegt Klara Slijkhuis, beleidsmedewerker gezondheidsbeleid van de gemeente Oldebroek.

Jullie streven naar een rookvrije gemeente en generatie. Waarom vinden jullie dit zo belangrijk?

De gemeente werkt al jaren aan gezondheidsbevordering, dat staat ook in de Wet publieke gezondheid, maar aan roken werd nog te weinig gedaan. Als we als gemeente meer aandacht schenken aan het rookvrij maken van onze gebouwen, dan kan gezondheidswinst worden behaald. Roken is de nummer één te voorkomen doodsoorzaak. Tegelijkertijd raken er iedere week honderden nieuwe kinderen verslaafd aan roken. Als zij blijven roken, is de kans meer dan 50% dat zij aan de gevolgen daarvan zullen te komen overlijden. Wethouder Liesbeth Vos – van de Weg: “Dat zijn schrikbare cijfers. Hier moeten we iets aan doen. Horeca, scholen, buurthuizen, sportterreinen zijn voorbeelden van plekken waar inwoners geconfronteerd kunnen worden met tabak. We willen deze partners mobiliseren om hun terreinen rookvrij te maken. Zo werken we samen om kinderen rookvrij te laten opgroeien en het aantal rokers in de toekomst te verminderen.”

Wat hebben jullie tot nu toe gedaan om een rookvrije gemeente/generatie te creëren?

We zijn van mening dat, als je iets veranderd wilt hebben, je ook het goede voorbeeld moet geven. We zijn daarom begonnen met het rookvrij maken van vijf gemeentelijke gebouwen. Medewerkers worden nu geacht om niet meer voor het gebouw of in de rookzone te gaan roken, maar bijvoorbeeld een rookwandeling te maken. Hier is enig commentaar op geweest, maar over het algemeen reageerden de medewerkers positief. Medewerkers van de gemeente die nog wel roken hebben we een cursus aangeboden om van het roken af te komen.


“Het was alleen maar een logische keuze om ook eens kritisch naar onszelf te kijken: wat kunnen we zelf als bestuur en medewerkers van de gemeente doen?”

Op welke manier gaan jullie nu verder?

We gaan nu verder met het tweede deel van een rookvrije generatie/gemeente wat een onderdeel is geworden van het preventieakkoord/sportakkoord. In september 2019 hebben we een bijeenkomst gehad met maatschappelijke organisaties over het preventieakkoord waarin de onderdelen roken, alcohol, drugs en overgewicht centraal staan. Hieruit is een aantal aanbevelingen ontstaan en daar willen we op prioriteren in 2020/2021. We willen ons gaan inzetten op ouderbetrokkenheid en op het versterken van de communicatie over deze onderwerpen. Mensen moeten meer informatie tot zich kunnen krijgen en daarnaast is het belangrijk dat ze weten waar ze terecht kunnen als ze met vragen zitten. In eerste instantie zijn ouders als eerste verantwoordelijk voor hun kinderen, maar in ons hele gebied willen het kind graag centraal stellen. De jeugd is onze toekomst en daar investeren we met name op door in een zo'n vroeg mogelijk stadium bij kind en ouders in beeld te komen.

Wat doet de gemeente om haar eigen medewerkers zo fit en vitaal mogelijk te houden?

Naast de initiatieven op het gebied van roken besteden wij ook graag aandacht aan gezonde voeding en beweging voor onze medewerkers. Vanuit de gemeente wordt er iedere dinsdag tussen de middag een bootcamp gehouden. Daarnaast kunnen collega's meedoen aan allerlei activiteiten waaronder hardlopen, een ambtenaren run en zaalvoetbal. We organiseren eens per jaar een H2O volleybal toernooi en vanuit de "Vitale Werknemer" wordt het lunchwandelen gepromoot. Ook zorgen we voor fruit en natuurlijk drinkwater op de werkvloer. In januari promoten we dat medewerkers mee doen aan de ’IkPas’ en in oktober met ’Stoptober’.

Wat zijn tot nu toe jullie succesfactoren?

Als overheid leggen wij burgers natuurlijk al heel veel op. We proberen daarom een goede balans te vinden tussen betutteling en mensen aanmoedigen om gezond te leven. Wat ik succesvol vind is dat wij ernaar streven om het goede voorbeeld te blijven geven. Wij zijn natuurlijk geen heilige boontjes, maar we doen wel ons best.