Gemeente Elburg

'Aankomend jaar wordt het jaar van de bewustwording. We willen niet betuttelen, maar mensen stimuleren en eigen keuzes laten maken'

Door: Jennifer

december 2019


De gemeente Elburg wil graag aan de slag met een gezonde leefstijl en gezonde werkomgeving voor haar medewerkers. Dit is niet alleen van belang voor haar eigen medewerkers, maar beïnvloedt ook de beeldvorming van de gemeente naar buiten toe. Diverse activiteiten, waaronder een brainstorm met enthousiastelingen heeft al plaatsgevonden, maar om meer draagvlak te kunnen creëren onder het personeel is er ook een behoefteonderzoek uitgezet.

Waarom willen jullie als gemeente aan de slag met een gezonde werkvloer?

Willem Krooneman, wethouder gemeente Elburg vertelt:

Wij hadden in oktober 2018 een pledge bij de aftrap van NOG Fitter en Vitaler. Binnen de gemeente Elburg vinden we gezondheid een belangrijk thema. Zo zijn we ook JOGG gemeente en hebben we eerder afspraken gemaakt met sportclubs en verenigingshuizen over alcoholmatiging. Het was alleen maar een logische keuze om ook eens kritisch naar onszelf te kijken: wat kunnen we zelf als bestuur en medewerkers van de gemeente doen?

Waarom hebben jullie er voor gekozen om onder alle medewerkers een behoefteonderzoek te laten uitvoeren door de GGD?

Een groepje enthousiaste ambtenaren had al wat ideeën voor aandacht rondom gezondheid en vitaliteit. Met een groep van circa 20 mensen is in het voorjaar van 2019 gebrainstormd over dit thema. Om iedereen de kans te geven zich hierover uit te spreken, is besloten een enquête te houden onder alle werknemers. We hebben de GGD met haar expertise ingeschakeld om ons daarbij te helpen. Simone Reinders (communicatieadviseur) vult aan: We zijn er stiekem best trots op dat 66% van de medewerkers de enquête heeft ingevuld. Er zijn echt goede dingen uit gekomen en je merkt op deze manier ook dat het onderwerp meer gaat leven.


“Het was alleen maar een logische keuze om ook eens kritisch naar onszelf te kijken: wat kunnen we zelf als bestuur en medewerkers van de gemeente doen?”

Waarom hebben jullie gekozen om met de thema's voeding en alcohol aan de slag te gaan?

Willem: We willen mensen vooral bewust maken van de keuzes die ze zelf kunnen maken. Daarin kunnen wij zelf ook iets in betekenen bij de lunches die we aanbieden bijvoorbeeld. Bij alcohol zijn de meningen verdeeld, sommige mensen vinden dat we helemaal geen alcohol zouden moeten schenken, niet op eigen feestjes en dat we bijvoorbeeld ook geen fles wijn cadeau moeten geven. Anderen denken daar heel anders over. Goed om dit thema op te pakken en met elkaar verder in gesprek te gaan.

Wat verstaan jullie zelf onder een gezonde werkvloer?

Lammie Post (beleidsmedewerker Volksgezondheid) vertelt: Als ik aan een gezonde werkvloer denk, dan denk ik aan werknemers die met energie naar het werk gaan en daarna nog voldoende energie over hebben als ze thuis komen van een werkdag.


Simone vult aan: Het onderwerp spreekt mij persoonlijk heel erg aan. Ik kies er bewust voor om vegetarisch te eten en met mijn elektrische fiets naar het werk te gaan. Dat doen steeds meer collega's die meer dan 10 kilometer van het werk wonen en toch de fiets, racefiets, of elektrische fiets pakken. We hebben zelfs extra stopcontacten moeten maken in de fietsenstalling om diverse accu's op te kunnen laden. Mooi dat we elkaar zo kunnen inspireren.

Hoe willen jullie nu verder gaan?

Lammie: De resultaten zijn teruggekoppeld in het college van burgemeester en wethouders en in ons managementteam. Daar is ook de keuze gemaakt eerst met de thema’s voeding en alcohol aan de slag te gaan. De interne werkgroep gaat dit nu verder oppakken en komt met praktische voorstellen. De eerste actie is overigens al uitgezet: het hele college heeft in januari meegedaan aan de landelijke “IkPas” actie waarbij je 30 dagen geen alcohol drinkt. Dit hebben we binnenshuis ook flink gepromoot. 2020 wordt het jaar van de bewustwording. We willen niet betuttelen, maar mensen stimuleren en eigen keuzes laten maken.