Omvang problematiek

Psychosociale gezondheid middelbare scholieren

In de regio Noord- en Oost-Gelderland hebben verreweg de meeste scholieren van vmbo/havo/vwo (74%) in 2019 een goede psychosociale gezondheid; 13% heeft een matig risico op psychosociale problemen en 13% heeft een hoog risico op psychosociale problemen. Dit betekent dat psychosociale problemen waarschijnlijk voorkomen bij circa 6.500 van de 50.000 12- tot en met 16-jarigen in de regio Noord- en Oost-Gelderland.

Uit figuur a blijkt dat psychosociale problematiek vaker voorkomt bij meisjes dan bij jongens, vaker bij 4e- dan bij 2e-klassers en vaker bij vmbo-leerlingen dan bij havo/vwo-leerlingen. Bij jongens op het havo/vwo komt psychische problematiek het minste voor (6%). Het hoogste percentage is te vinden bij meisjes in klas 4 van het vmbo; bijna een kwart van deze meisjes heeft een verhoogd risico op psychosociale problemen (zie ‘Wat zijn de risicogroepen?’).

Wat zeggen de scholieren zelf? Vanuit de Kenniswerkplaats Jeugd ging Romy Hilgeman in gesprek met scholieren over mentale gezondheid, veerkracht en weerbaarheid. Hier staat wat de scholieren vertelden.

Figuur a - Middelbare scholieren met psychosociale problemen, 2019

*Significant verschil (p <0,05)

Verschillen per gemeente Het aandeel middelbare scholieren met psychosociale problemen verschilt per gemeente. Het loopt uiteen van 9% in de gemeenten Epe en Montferland tot bijna het dubbele (17%) in de gemeente Putten; zie de kaart hiernaast.

Aandeel middelbare scholieren met psychosociale problemen per gemeente, 2019

Psychische gezondheid jongvolwassenen

Van de jongvolwassenen in de regio Noord- en Oost-Gelderland heeft 71% een goede psychische gezondheid in 2019; 17% heeft een matig risico en 12% heeft een hoog risico op psychische problemen. Dit betekent dat psychische problemen waarschijnlijk voorkomen bij zo’n 11.000 van de circa 94.000 16- tot 25-jarigen in regio Noord- en Oost-Gelderland.

Uit figuur b blijkt dat psychische problematiek vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen, vaker bij 16- en 17-jarigen dan bij 18-25-jarigen en vaker bij jongvolwassenen met een praktisch dan bij degenen met een theoretisch onderwijs- of opleidingssoort.

Figuur b: Jongvolwassenen met psychische problemen, 2019

image

*Significant verschil (p <0,05)

Verschillen per gemeente Op deze kaart is zichtbaar, dat het aandeel jongvolwassenen met psychische problemen verschilt per gemeente. Het loopt uiteen van 6% in de gemeente Nunspeet tot 20% in de gemeente Epe.

Aandeel jongvolwassenen met psychische problemen per gemeente, 2019

Geluk

Het grootste deel van de jongeren in de regio Noord- en Oost-Gelderland voelt zich meestal gelukkig in 2019 (75% van de jongvolwassenen; 80% van de leerlingen van het praktijkonderwijs en 87% van de middelbare scholieren op vmbo/havo/vwo). Een klein deel van de jongeren (3% van middelbare scholieren, 4% van leerlingen praktijkonderwijs, 7% van jongvolwassenen) voelt zich meestal ongelukkig (zie figuren c, d, e).

Figuur c - Mate van geluk leerlingen praktijkonderwijs

Figuur d - Mate van geluk leerlingen vmbo/havo/vwo

Figuur e - Mate van geluk jongvolwassenen

Trend psychosociale problemen

Het aandeel middelbare scholieren met psychosociale problemen was jarenlang stabiel, maar tussen 2015 en 2019 is dit toegenomen van 9% naar 13% (zie figuur f). Het aandeel middelbare scholieren met psychosociale problemen was landelijk in 2015 wat hoger dan in de regio Noord- en Oost-Gelderland. In 2019 is er geen significant verschil tussen de regio en Nederland.

Figuur f - Middelbare scholieren met psychosociale problemen

Verschillen per gemeente De toename van psychosociale problematiek varieert per gemeente van geen toename in de gemeente Epe tot een toename van 9% in de gemeente Putten zie kaart. In geen enkele gemeente is er een afname.

Toename aandeel middelbare scholieren met psychosociale problemen tussen 2015 en 2019, per gemeente