Lichamelijke gezondheid

“Vrijwel alle ouders (96%) vinden de gezondheid van hun kind (zeer) goed"

Lichamelijke gezondheid

Algemene gezondheid Vrijwel alle ouders (96%) vinden de gezondheid van hun kind (zeer) goed. Dit is iets gedaald ten opzichte van 2017 (97%). Ouders die de gezondheid van hun kind als gaat wel, matig of slecht beoordelen, maken zich veel vaker zorgen over de gezondheid en ontwikkeling van hun kind. Ook zijn zij vaker dan gemiddeld bezorgd over psychosociale aspecten bij hun kind zoals (faal)angst, pesten, contact met andere kinderen en verdrietig of somber zijn.

Mondgezondheid Bij een kwart van de kinderen (2 tot 12 jaar) worden de tanden onvoldoende gepoetst. Dit komt overeen met 2017. Hoe ouder het kind, hoe groter de kans dat er minder goed wordt gepoetst. 78% van de kinderen tussen 2 en 12 jaar gaat twee keer per jaar naar de tandarts of mondhygiënist. Ongeveer 7% gaat (nog) niet. Oudere kinderen gaan vaker naar de tandarts of mondhygiënist. Kinderen uit gezinnen die moeite hebben met rondkomen, gaan minder vaak twee keer per jaar naar de tandarts (zie figuur) en ook zijn hun tanden vaker onvoldoende gepoetst. Slapen Kinderen hebben slaap nodig om te groeien, voldoende energie te hebben en zich te concentreren op school. Slaapproblemen kunnen bij kinderen leiden tot emotionele problemen, gedragsproblemen en cognitieve achterstand. Daarnaast leidt te weinig slaap mogelijk tot overgewicht [3]. Wat voldoende slaap is, verschilt met de leeftijd en per persoon. Van de jongste kinderen (0 tot 4 jaar) slaapt 80% doordeweeks tenminste 12 uur per dag. Van de oudste kinderen (8 tot 12 jaar) slaapt 73% doordeweeks tenminste 10 uur per dag. Bijna een kwart van de ouders geeft aan dat hun kind problemen heeft met slapen. Jongere kinderen hebben vaker problemen met doorslapen en oudere kinderen vaker met inslapen. Verder zien we dat kinderen, die veel (meer dan 14 uur per week) naar een beeldscherm kijken, vaker last hebben van slaapproblemen. Vrijwel alle ouders (92%) geven aan dat zij hun kind overdag uitgerust vinden.

Verzuim 1 op de 3 kinderen (4 tot 12 jaar) is in de vier weken voorafgaand aan het onderzoek niet naar school geweest omdat hij/zij zelf ziek was. Bij verreweg de meeste kinderen ging het om kortstondig verzuim van 1 dag tot maximaal 4 dagen. Onder jonge kinderen (4 tot 8 jaar) en kinderen uit een gezin met een lage SES is het ziekteverzuim iets hoger. Het ziekteverzuim is fors gestegen ten opzichte van 2017; toen was dit 21%.

Het is aannemelijk dat het hoge ziekteverzuim komt door de coronaperiode. De Kindermonitor is afgenomen in het najaar van 2021. Scholen waren wel open, maar kinderen moesten bij klachten thuisblijven en zich (laten) testen. Daarnaast geven de ouders van bijna 1 op de 10 kinderen aan dat hun kind in de 4 weken voorafgaand aan het onderzoek school heeft verzuimd, omdat hij/zij in quarantaine zat.

Aan de slag www.opvoeden.nl is een website met betrouwbare informatie over allerlei onderwerpen, van zwangerschap tot aan ouderschap. Ouders kunnen hier onder andere terecht voor informatie over het thema Slaap. Er zijn slaaptips voor baby’s, peuters en basisschoolkinderen te vinden. Ouders kunnen hiervoor ook terecht bij het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) in hun gemeente. Gemeenten kunnen bijdragen aan de promotie van deze en andere betrouwbare informatiebronnen voor ouders.

In de praktijk GGD NOG beschikt over een Informatie- en Documentatiecentrum met een collectie lesmaterialen over gezondheidsthema's. Scholen, instanties en hulpverleners uit onze regio kunnen deze materialen gratis lenen. Over het thema mondgezondheid hebben we bijvoorbeeld een leskist in huis met daarin het lespakket Trammelant in tandenland voor kinderen van groep 1 tot en met 4 en hun ouders. Nieuw voor ouders in dit lespakket is de Tandenland app.