Thuissituatie

“Financiële situatie van gezinnen is verbeterd"

Thuissituatie

Gezinssamenstelling De meeste kinderen in de regio Noord- en Oost-Gelderland wonen bij beide ouders samen. Dit is ten opzichte van 2017 licht toegenomen van 88% naar 90%. Ongeveer 5% woont in een eenoudergezin (meestal bij de moeder). Jongere kinderen en kinderen met hoger opgeleide ouders wonen vaker bij beide ouders samen. Sociaaleconomische status (SES) De sociaaleconomische status (SES) van de gezinnen is in dit onderzoek gebaseerd op het gemiddelde opleidingsniveau van de ouders. Van de kinderen groeit 15% op in een gezin met een lage SES en 36% in een gezin met een hoge SES. Sinds 2009 neemt het aantal gezinnen met een lage SES af. Dit wordt met name veroorzaakt doordat het opleidingsniveau van de moeders stijgt [1]. Financiële situatie Opgroeien in armoede kan leiden tot meer gezondheidsproblemen en het krijgen van minder kansen in de samenleving [2]. Om de financiële situatie in beeld te krijgen is aan ouders gevraagd of ze moeite hebben met het rondkomen van het inkomen van hun huishouden. Bij gezinnen met een lage SES ligt dit percentage het hoogst: 18%. Sinds 2013 daalt het percentage gezinnen dat (enige) moeite heeft met rondkomen. Dit verschil is te zien in alle SES-groepen (zie figuur). Wanneer er sprake is van (enige) moeite met rondkomen, bezuinigen ouders vooral op dagjes uit en vakanties. Verder zijn er door geldgebrek soms spanningen in het gezin of zijn kinderen soms geen lid van een club of vereniging.

Bijna 80% van de ouders geeft aan dat hun financiële situatie door de coronacrisis niet is veranderd. Ongeveer 11% vindt dat hun financiële situatie is verbeterd en 10% dat deze is verslechterd.

Voor de vergelijking met eerdere jaren is hier de categorie mbo-2 ingedeeld bij SES laag.

Aan de slag Het Loket Gezond Leven van het RIVM biedt gemeenten handvatten om lokaal beleid integraal vorm te geven. Over diverse onderwerpen worden feiten & cijfers, landelijke kaders, instrumenten, interventies en voorbeelden gepresenteerd. Zie voor het onderwerp Financiële situatie het dossier Armoede, schulden en gezondheid. En voor het thema Sociaaleconomische status het dossier Gezondheidsverschillen. In het dossier ‘Wat werkt bij de aanpak van armoede en schulden’ van Movisie wordt beschreven welke werkzame elementen professionals kunnen inzetten om personen te ondersteunen die te maken hebben met financiële problemen.

In de praktijk De Academische Werkplaats Jeugd Twente heeft zich ingezet voor het versterken van zorg voor kinderen in armoede. Daarbij stond de positieve gezondheid van kinderen centraal. Professionals en ouders die in een armoedesituatie leven ontwikkelden samen de interventie ‘Gezonde kinderen in krappe tijden’. Deze interventie is bedoeld voor ouders die in armoede leven. Via de ouders richtte de interventie zich op verbetering van (de brede) gezondheid van de kinderen, waarbij eigen kracht centraal stond. Geïnteresseerde gemeenten kunnen een training van 2 dagdelen volgen om het programma in de eigen gemeente op te zetten.